21 Ocak 2014 Salı

Gazneliler Devleti

Gazneliler Devleti adını Doğu Afganistan'da bulunan başkentleri Gazne'den almaktadır. Ayrıca hükümdarlık hanedanının kurucusundan dolayı Sebükteginliler veya lâkaplarından dolayı Yemînîler diye de anılırlar.

Sâmanoğulları Devleti'nin (8191005) dağılmaya başladığı sırada bu devlette komutanlık ve valilik yapan Türkler bazı bölgeler de hâkimiyet kurmuşlardı . Bunlardan biride Horasan Emiri AlpTegin'dir. AlpTegin Doğu Afganistan'daki Gazne şehrini ele geçirerek Gazneli Devleti'nin ilk temellerini atmıştır 963). AlpTegin'in ölümünden sonra yerine geçen oğulları aynı başarıyı gösteremeyince Türkler Alptegin'in komutanlarından Sebük tegin'i başa geçirdiler (977). Sebüktegin 'in başa geçmesiyle Gazneliler Devleti hükümdarlığın babadan oğula geçtiği bir hanedanın idaresine girmiştir. Nitekim Sebüktegin'in ölümüyle birlikte tahta oğlu Mahmut geçti. Gazneli Mahmut zamanında devlet en parlak devrini yaşadı.

Türk tarihinde sultan unvanını ilk defa Gazneli Mahmut kullanmıştır. Gazneli Mahmut 10011027 tarihleri arasında Hindistan'a 17 sefer düzenleyerek Kuzey Hindistan'ı topraklarına kattı. Bölge İslâmlaştı ve böylece Pakistan devletinin temeli atılmış oldu.

Gazneli Mahmut'un ölümü üzerine (1030) yerine geçen Sultan Mesut babası gibi dirayetli değildi. Selçuklu tehlikesinin artmasına rağmen O Kuzey Hindistan'a sefer düzenlemişti. Nihayet Dandanakan Savaşı'nda Selçuklular karşısında büyük bir yenilgiye uğradı. Topraklarını kaybederek Hindistan'a çekilmeye mecbur kaldı. Sultan İbrahim zamanında devlet Selçuklu hâkimiyetine girdi (1059). Afgan asıllı Gurlular 1187 tarihinde Gazneli Devleti'ni ortadan kaldırdılar.





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder